Питання-відповіді Інтерв'ю Всі записи

1

Щур Володимир, користувач 1ua
Володимир Щур
Тема: Політика і влада

     Томашгородська селищна рада - одна з найбільших за територією та промисловим потенціалом рада Рокитнівського району. Вона розташована в західній частині району на площі 13309,6 га, межує з Рокитнівською, Томашгородською сільськими радами. До складу ради входять три населені пункти: смт. Томашгород, н.п. Заверіччя та село Крута Слобода, в яких проживає 2556 чоловік.

       Селище міського типу Томашгород - один із найбільших населених пунктів Рокитнівського району, розміщений на відстані 15 км. від районного центру. Через селище проходить залізнична магістраль Київ-Сарни-Ковель, діє постійне автобусне сполучення з містами Сарни, Рівне, Київ.

       Територія,на якій розташоване селище міського типу Томашгород, була названа Красноградкою, перша згадка відноситься до кінця XIX століття.    Томашгород як населений пункт виник у 90-х роках XIX століття в зв'язку з будівництвом залізниці Київ-Ковель(1899-1902). За переказами корінних жителів на той час урядником сіл Сехи, Єльно, Ломськ, Крута Слобода був призначений Сарненським повітовим органом влади житель села Сехи Томаш Гіс. Він повинен був жити в місті, але міста не було, тому було організовано будівництво приватних фольварків на території сучасного Томашгорода. Особливо швидко почалося заселення Томашгорода під час будівництва залізниці Київ-Ковель. Місцевість була багатою на будівельний граніт, торф, багату фауну та флору. Навколишні ліси на початок ХХст. належали поміщикові Станіславу Шичевському. Люди займалися різними промислами: добували смолу, обробляли дерево. Оплата праці була низькою, техніка безпеки - примітивною.

       В 1919 році після Ризької мирної угоди поляки стали повноправними господарями, Томашгород увійшов до складу Польського воєводства. У вересні 1939 року в селище ввійшли радянські війська. Під час Другої світової війни жителі Томашгорода воювали на фронтах, в партизанських загонах. 7 січня 1944 року селище визволили від німецько-фашистських загарбників воїни 143 стрілецької дивізії 13 армії. Після війни розпочалося розбудова народного господарства. Історія Томашгородського краю розпочала свій новий відлік часу. Статус селища Томашгород отримав у 1959 році.

        Вигідне географічне та транспортне положення, багаті природні, матеріальні та трудові ресурси визначають в повній мірі сучасний характер народногосподарського комплексу Томашгородської селищної ради. Основна продукція промисловості - щебенева продукція, бруківка, лісосировина, пиломатеріали, столярні вироби, металоконструкції тощо.

В економіці селищної ради провідне місце займають вісім промислових підприємств, 10 підприємств малого та середнього бізнесу, 7 підприємців. Серед найбільших промислових підприємств: ВАТ 'Томашгородський щебзавод', ДУП 'Томашгородський кам'янодробарний завод' РУП 'Дорбудіндустрія', ВСП 'Томашгородське крєроуправління' ДП «УПП УЗ».

         Шість кам'янодробарних підприємств із року в рік збільшують обсяги виробництва, розробляючи родовища гранітів, кварцевих діоритів, габро-діабазів з метою видобутку будівельного каменю для виробництва фракційного щебеню.

     В Томашгородській селищній раді функціонує Томашгородська лікарська амбулаторія загальної практики (сімейної медицини), ФАПи Заверіччя та Крута Слобода. Працює аптека №78 ВАТ 'Рокитнівська ЦРА №13'. Продовжується постійна робота над покращенням матеріальної бази медичної мережі ради.

        На території Томашгородської селищної ради діє дві школи, в яких навчально-виховний процес забезпечують 53 вчителів. В 2000 році відкрито заклад нового типу: Томашгородський ліцей, який в 2004-2005 - реорганізовано в НВК школу І-Ш ступенів-ліцей. Щороку в школах відкриваються класи поглибленого вивчення предметів, де учні здобувають основи знань з природничого, фізико-математичного та спортивного напрямків.

         Дошкільним вихованням займаються 58 педагогічних працівників у двох дошкільних закладах «Сонечко» та «Калинка».

       Навички естетичних знань прищеплюють вчителі філії Рокитнівської музичної школи. Культурно-освітню роботу серед населення проводять працівники Томашгородського клубу, клубу Крута Слобода, а також спеціалісти Томашгородської публічної міської бібліотеки та двох пришкільних бібліотек.

          На території Томашгородської селищної ради проживає 751 юнаків та дівчат віком від 18 до 35 років, 12 дітей-івалідів та 3 дітей-сиріт, в 46 багатодітних родинах виховується 158 дітей. Вирішенням проблем молоді, організацією змістовного відпочинку, профілактикою негативних тенденцій в молодіжному середовищі опікуються спеціалісти Томашгородського культурно-дозвіллєвого комплексу, створеного рішенням селищної ради в 2002 році та Молодіжного центру, відкритого за підтримки Чорнобильської програми Відродження та розвитку ПРООН в Україні.

       В селищі функціонує Томашгородський селищний стадіон та спортивний майданчик Крутої Слободи, що дає змогу займатися різними видами спорту всім віковим категоріям населення. Томашгородці беруть активну участь в спортивному житті району та області, в їхньому арсеналі нагороди зі спортивних змагань різних рівнів - від районних і до всеукраїнських.

       В смт. Томашгород діють релігійні громади різних конфесій, зокрема, громади Української православної церкви, Римо-Католицької та Християн Віри Євангельської.

29 січня 2010


1


  Закрити  
  Закрити